Prof. Dr.-Ing. habil. Antje Spieß

Anschrift: Rebenring 56, 38106 Braunschweig
Büro: Rebenring 56, Raum 340
Telefon: +49 (0)531/391-55310
Fax: +49 (0)531/391-55313
E-Mail: a.spiess@tu-braunschweig.de

Prof. Dr.-Ing. habil. Antje Spieß ist seit 2015 geschäftsführende Leiterin des Instituts für Bioverfahrenstechnik.


Lebenslauf
  • 1989-1995 Studium der Verfahrenstechnik an der Technischen Universität Hamburg-Harburg (TUHH)
  • 1995-2000 Promotion am der TU Hamburg-Harburg zu dem Thema The kinetically controlled synthesis of amoxicillin: a penicillin amidase catalysed reaction with suspended substrate and product
  • 2000-2004 Process Engineer bei Procter & Gamble Pharmaceuticals GmbH, Weiterstadt, später Equipment Qualification Manager
  • 2004-2010 Habilitation an der RWTH Aachen, Bioverfahrenstechnik  zu dem Thema Model-based analysis of enzyme catalysed reactions in non-conventional reaction media
  • 2010-2015 Universitätsprofessorin für Enzymprozesstechnik RWTH Aachen, AVT-Enzymprozesstechnik
  • 2011-2015 Mitglied der wissenschaftlichen Leitung des DWI an der RWTH Aachen e.V.
  • 2014 Aufnahme des DWI in die Leibnizgesellschaft
  • 2011-2014 kommissarische Lehrstuhlleiterin RWTH Aachen, AVT-Thermische Verfahrenstechnik
  • 2015 Ruf auf die W3- Professoren Bioverfahrenstechnik der FAU Erlangen-Nürnberg und der TU Braunschweig
  • seit 03.11.2015 Universitätsprofessorin für Bioverfahrenstechnik TU Braunschweig, Leitung des Instituts für Bioverfahrenstechnik (ibvt)

Projekte


Publikationen
1. Jmel MA, Anders N, Messaoud GB, Merzouki MN, Spiess AC, Smaali I (2019)
The stranded macroalga Ulva lactuca as a new alternative source of cellulose: Extraction, physicochemical and rheological characterization

Journal of Cleaner Production. 234:1421-1427 (Zeitschrift)

2. Ohs R, Fischer K, Schoepping M, Spiess AC (2019)
Derivation and identification of a mechanistic model for a branched enzyme-catalyzed carboligation

Biotechnology Progress. Accepted.  (Zeitschrift)

3. Kluge S, Bonhage B, Viell J, Granström M, Kindler A, Spiess AC (2019)
Enzymatic production of cello-oligomers with endoglucanases

Cellulose. Accepted. DOI: 10.1007/s10570-019-02390-4 (Zeitschrift)

4. Mayr J, Grosch J-H, Hartmann L, Rosa LFM, Spiess AC, Harnisch F (2019)
Resting Escherichia coli as Chassis for Microbial Electrosynthesis: Production of Chiral Alcohols

ChemSusChem. 12(8):1631-1634. DOI: 10.1002/cssc.201900413 (Zeitschrift)