Prof. Dr.-Ing. habil. Antje Spieß

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E-Mail: a.spiess@tu-braunschweig.de

Prof. Dr.-Ing. habil. Antje Spieß ist seit 2015 geschäftsführende Leiterin des Instituts für Bioverfahrenstechnik.


Lebenslauf
  • 1989-1995 Studium der Verfahrenstechnik an der Technischen Universität Hamburg-Harburg (TUHH)
  • 1995-2000 Promotion am der TU Hamburg-Harburg zu dem Thema The kinetically controlled synthesis of amoxicillin: a penicillin amidase catalysed reaction with suspended substrate and product
  • 2000-2004 Process Engineer bei Procter & Gamble Pharmaceuticals GmbH, Weiterstadt, später Equipment Qualification Manager
  • 2004-2010 Habilitation an der RWTH Aachen, Bioverfahrenstechnik  zu dem Thema Model-based analysis of enzyme catalysed reactions in non-conventional reaction media
  • 2010-2015 Universitätsprofessorin für Enzymprozesstechnik RWTH Aachen, AVT-Enzymprozesstechnik
  • 2011-2015 Mitglied der wissenschaftlichen Leitung des DWI an der RWTH Aachen e.V.
  • 2014 Aufnahme des DWI in die Leibnizgesellschaft
  • 2011-2014 kommissarische Lehrstuhlleiterin RWTH Aachen, AVT-Thermische Verfahrenstechnik
  • 2015 Ruf auf die W3- Professoren Bioverfahrenstechnik der FAU Erlangen-Nürnberg und der TU Braunschweig
  • seit 03.11.2015 Universitätsprofessorin für Bioverfahrenstechnik TU Braunschweig, Leitung des Instituts für Bioverfahrenstechnik (ibvt)

Projekte


Publikationen
1. Emenike VN, Xie X, Schenkendorf R, Spiess AC, Krewer U (2018)
Robust dynamic optimization of enzyme-catalyzed carboligation: A point estimate-based back-off approach

Computers and Chemical Engineering. 121:232-247. DOI: 10.1016/j.compchemeng.2018.10.006 (Zeitschrift)

2. Jestel T, Roth S, Heesel D, Kress A, Fischer A, Spiess AC (2018)
Laccase-induced HBT-grafting to milled beech wood reduces unspecific protein adsorption

Biocatalysis and Biotransformation. Accepted (Zeitschrift)

3. Bednarz A, Jupke A, Spiess AC, Pfennig A (2018)
Aerated extraction columns for in-situ separation of bio-based diamines from cell-suspensions

Journal of Chemical Technology and Biotechnology. Accepted. (Zeitschrift)

4. Ohs R, Leipnitz M, Schoepping M, Spiess AC (2018)
Simultaneous identification of reaction and inactivation kinetics of an enzyme-catalyzed carboligation

Biotechnology Progress. 34(5):1081-1092. DOI: 10.1002/btpr.2656 (Zeitschrift)

5. Xie X, Ohs R, Spiess AC, Krewer U, Schenkendorf R (2018)
Moment-independent sensitivity analysis of enzyme-catalyzed reactions with correlated model parameters 

IFAC-PapersOnLine. 51(2):753-758. DOI: 10.1016/j.ifacol.2018.04.004 (Zeitschrift)

6. Cürten C, Anders N, Juchem N, Ihling N, Volkenborn K, Knapp A, Jaeger KE, Büchs J, Spiess AC (2018)
Fast automated online xylanase activity assay using HPAEC-PAD

Analytical and Bioanalytical Chemistry. 410:57-69. DOI: 10.1007/s00216-017-0712-0 (Zeitschrift)